Frågor och svar

Frågor och svar

Om hundspann med släde & vagn

Hur långt åker man släde?

Den vanligaste aktiviteten tar ca 2,5–3 timmar och vi åker släde mellan 6 km- 10 km.  Hur lång tid det tar är beroende på hur mycket snö det är på spåret, hur kallt det är ute och hur mycket vikt det är i släden. Hela aktiviteten innehåller dogcare dvs ni hjälper till och tar hand om och gosar med hundarna efteråt, ger de lite gott att äta för återhämtning och se till att de kommer tillbaka till sina hundgårdar.  

Hur många personer får plats i en släde?

Slädarna håller för 200 kg men det brukar vara lämpligt med en vuxen och ett barn/ungdom eller två små vuxna på varje släde.

Finns det någon åldersgräns för hundspann med släde?

Små barn som inte är vana vid hundar kan bli rädda istället för att uppskatta turen. Hundarna skäller och hoppar i sin ivrighet när vi ska starta. Från 7-8 år kan vara en lämplig ålder. Om ni har mindre barn så kontakta oss så ser vi om vi kan anpassa aktiviteten efter önskemål.

Hur kallt kan det vara när man åker släde?

Det kan vara många minusgrader och riktigt kallt när vi kör våra turer. När man åker så sitter man på ett renskinn i släden men man blir fort kall när man sitter still samt blir exponerad av fartvinden så mycket varma kläder när vi kör slädturer är ett måste.


Särskilt viktigt är det att se till att barnen är riktigt varmt påklädda, det går fort att bli nerkyld när man är liten. 

Vi är flera vuxna som vill åka, kan vi åka efter varandra?

Ja, ni kan boka flera turer efter varandra så åker vi i omgångar så de som inte åker släde kan vänta och hålla lägerelden vid liv.

Jag har äldre barn som vill åka hundspann med släde, fungerar det utan att en vuxen åker med?

Det fungerar fint, vi anpassar alltid turerna efter våra gäster. Vi kan ta färre hundar, bromsa mer så vi anpassar aktiviteten efter vem som sitter i släden.

Får jag köra hundspann själv?

Har du kört släde tidigare kan vi diskutera det och se om det finns möjlighet efter din erfarenhet, men det är ingen aktivitet som vi erbjuder generellt. Våra spår är tekniskt sätt ganska svåra att köra för en nybörjare.  

Frågor och svar

Om Husky Hiking

Kan barn delta i husky hiking?

Barn kan absolut vara med men inte ansvara själv för att gå med en egen hund, barn kan vara med och ha en dubbelkoppling med en vuxen. Då klarar barn aktiviteten fint.  

Hur långa är vandringsturerna?

Vi anpassar turerna efter önskemål men vi håller oss i närområdet och vandrar mellan 3-10 km.

Måste man vara stark för att klara av husky hiking?

Du behöver ha bra balans och kunna ha låg tyngdpunkt i steget. Våra huskys jobbar på bra och den första km är de ivriga och ligger på lite mer i selen men efter det så blir draget en behaglig hjälp när vi vandrar på stigarna uppför berget. 

Är alla vandringsturer med huskies i närheten av er anläggning?

Ibland får vi förfrågningar om turer på vandringsleder runt om i Dalarna och då får vi se om vi kan anpassa en tur där efter gästernas önskemål.

Behövs någon särskild utrustning?

Stadiga vandringskängor eller en bra löpar/promenadsko är ett måste då delar av våra vandringar går på slingriga stigar med rötter stenar och över små bäckar. Utöver det så erhåller vi med övriga utrustning som behövs för en härlig tur.

Frågor och svar

Om Dogscooter

Kör jag hunden själv?

Ja, du får din ”egna”draghund under turen och det är du själv som kör dogscootern. 

Kan barn delta i aktiviteten?

Man behöver kunna cykla och använda handbromsar på ett säkert sätt och vara tillräckligt stor i kroppen så det finns tyngd och muskler att håll emot sitt ekipage när vi stannar. Minst 12 år.

Kan alla köra dogscooter?

Aktiviteten börjar alltid med att man får köra dogscooter utan hund, lära sig att känna balans, broms och hur dogscootern fungerar. När man klarat "uppkörningen" utan hund så är man redo för att köra dogscooter med en av våra huskys.

Hur lång tid kör man hund under aktiviteten?

Våra hundar är ganska snabba och tycker det är jätteroligt att springa fort. Vi kör mellan 3-5 km lite beroende på väder och underlag. Så det är lite olika hur lång tid det tar men mellan 15-25 minuter. 

Hur snabbt kan det gå när man kör med dogscooter?

Vi kör alltid efter gästernas förmåga och som förare reglerar vi hastigheten med handbromsarna. Men om man vill känna på lite fart så kan vi köra uppåt 30 km i timmen vissa delar av turen om vi känner oss trygga med det.

Behövs någon speciell utrustning?

Cykelhjälm och glasögon, är obligatoriskt. Vi har både cykelhjälmar och glasögon som man får låna men har man en egen som man tycker sitter bra så självklart tar man med den.  

När är det för varmt för att köra dogscooter?

När det är som varmast på sommaren i kombination med hög luftfuktighet kör vi inga dogscooter aktiviteter. Men svalare sommarkvällar kan vara jättehärliga att köra en dogscooter tur. Kontakta oss om ni har funderingar om just er bokning.  

Frågor och svar

Om kennelbesök

Är alla hundar ute i löshägnet samtidigt?

Nej, alla hundar hos oss accepterar varandra när de arbetar i hundspannet men de kan ha lite för mycket inbördes konkurrens för att de ska klara att vara lösa tillsammans. Bara de hundar som är trygga med varandra får vara ute tillsammans.

Får vi vara med ute i löshägnet med hundarna?

Ja, det är fantastiskt roligt att vara ute tillsammans med de vackra busiga hundarna.

Hoppar hundarna på oss om vi är ute i löshägnet med dem?

Några av hundarna är nyfikna på människor medan andra kanske inte kommer fram alls utan håller sig lite på avstånd. En del kan vara lite närgångna och vill bli klappade och kelade och andra kan vara lite hoppiga och vill pussas. Ingen gäst lämnas i hundhänget ensam utan någon av oss guider. 

Jag är lite hundrädd, kan jag vara med i alla fall? Jag tycker att de är så vackra och vill gärna vara med.

Vi kan alltid anpassa aktiviteten och det vi har några hundar som är lite lugnare och försiktigare så då kan du få träffa dem och ta en lugn och fin kontakt med de vackra djuren. Vi kan även ta ut en lugn och fin hund i koppel som du kan få träffa under trevliga anpassade former.